söndag 1 april 2007

Stiller-stumfilm tillbaka från de döda!


Dra ett djupt andetag - ännu en stumfilm har återuppstått, så här i påsktider och allt. Det är Mauritz Stillers film Madame de Thèbes från 1915, anmäld försvunnen, som plötsligt har återfunnits, någorlunda välbehållen, i Frankrike. Som filmarkivets chef säger är det som att hitta ett manus av Strindberg som alla visste fanns men ingen har läst.
Storyn är av allt att döma rafflande, med bortadopterade barn som söker sitt ursprung, mystiska spådamer, bl a.
Tisdag 3 april har filmen nypremiär på Cinemateket. Filmen (det som är kvar av den?) är bara 50 min så det finns tid för en mystisk hyllnings-cocktail efteråt.

Mer 10-tal: Idag (1 april) skriver den retro-intresserade Martin Stugart i sin Stockholms-spalt i DN om det berömda Fenixpalatset som öppnade 1917 på Adolf Fredriks kyrkogata 10. Där satte Ernst Rolf upp sin första revy, och där debuterade Karl Gerhard med sina kuplettsånger. "Publiken på Fenix var till stora delar ett kallhamrat gangsterpack med mer pengar än skrupler." (Stugart)
Om man vill snappa dom modärnistiska vibbarna och känna historiens vingslag ska man bege sig till pingstkyrkans Citykonditori på Adolf Fredriks. Där låg det!

Inga kommentarer: