onsdag 18 april 2007

Evelyn Waugh-film


Har sett film nu igen.
Fick tillfälle att se Stephen Frys regidebut Bright Young Things som bygger på Evelyn Waughs roman Vile Bodies från 1930. Filmen från 2003 har inte visats på svenska biografer.

Jag har som vanligt inte läst boken, men av allt att döma har manusförfattaren skjutit fram handlingen något i tiden och lagt till en epilog som utspelar sig under kriget, när huvudpersonerna träffas igen. Ett par har problem med att skaka fram pengar för framtida giftermål, men i stor utsträckning handlar filmen om deras vänners och diverse hangarounds vilda festande i brist på bättre hobbies. Bisarra jättemaskerader med t ex inferno-tema (porr-belysning och djävulssvid) avlöser varandra i jätte-mansions där blasé 30-talsbrats driver omkring i jakt på jazzmusik, sprit och kokain medan paparazzis hukar bakom blomkrukorna. Huvudpersonen försörjer sig ett tag som skvaller-krönikör på en tidning, något som han av förklarliga själv måste hålla hemligt för så många som möjligt.
En av bratsen är en förutsägbart underhållande topp-fjolla (tänk en light-version av Anthony Blanche i Brideshead revisited som förmodligen sover i sminket när han inte lallar omkring i oversized pipkrage. Här blir det liksom särskilt uppenbart att det är Evelyn Waugh som skrivit båda romanerna. Jag ska inte säga hur det slutar förstås, men man kan tala om eftertankens kranka blekhet.

Vad tyckte jag? Tja, jag ska erkänna att jag såg filmen utan English for the hearing-impaired och därför förmodligen missade en del mindre plot points. Den var naturligtvis underhållande men kändes samtidigt ganska lättviktig. Ibland fick jag en känsla av att den inte handlade om nåt särskilt (kan bero på nyss nämnda avsaknad av hjälp-text). Stephen Fry verkar dock hysa intresse för den modärnistiska epoken eftersom han ständigt dyker upp i sådana sammanhang: han hade mindre roller i filmer som Cold Comfort Farm och Gosford Park, och icke att förglömma var han ju ständigt Jeeves i Jeeves & Wooster-serien. Det bådar gott för framtiden. Han kanske kommer tillbaka med något nytt modärnistiskt alster.

Inga kommentarer: