söndag 28 mars 2010

Boktips: Stridens skönhet och sorgJag har läst en tjock bok om första världskriget, mitt ständiga intresse. Det var ju med det kriget som 1900-talet började egentligen, och 20-talet i synnerhet.

Och det blir tydligare än någonsin i den här boken. Jag har läst mycket om första världskriget förr, men aldrig något som visat så uppenbart hur det kriget begravde den gamla världen och födde den nya. Ganska ironiskt eftersom den gamla världens sanningar och värden var det som många åberopade som anledning att gå ut i krig.

Peter Englund följer ett stort antal verkliga personer från olika länder och olika sidor i kriget, både kvinnor och män, soldater, sjuksköterskor, ambulansförare, civila. De inblandades inställningar till kriget varierar - en del är patriotiska, en del är äventyrslystna, en del mycket motvilliga, en del vill hjälpa till. En del sörjer krigets utbrott från första början, andra välkomnar det. I korta kapitel varvas de olika människornas upplevelser och tankar, från krigets början 1914 till vapenstilleståndet hösten 1918.

För varje månad som passerar utan att kriget får ett slut märker man hur människorna påverkas och förändras av sina upplevelser. Naiva patrioter börjar ifrågasätta de ledare som sänt ut dem i kriget. De som aldrig sett en död människa förut ser så många att de slutar reagera. Man gör saker som man före kriget aldrig trott att man någonsin skulle göra.

Och runt omkring förändras själva samhället också i grunden. De strikta umgängesseder som rått före kriget löses upp. Man kan lika gärna supa sig dyngrak offentligt, eller ligga med vem som helst - imorgon kanske man dör på slagfältet, eller under ett bombat hus. Även de civilas liv berörs av kriget.
Man kan nästan känna den långsamma upplösningen av det gamla Europa medan man läser.

Som ni märker är det en bok som fokuserar mycket på den enskilda människans tankar och känslor. Samtidigt är den full av minutiösa skildringar av hur konkret krigföring fungerar. Jag har lärt mig mer än under hela mitt tidigare liv om sprängkraften och funktionen hos olika typer av granater, hur de olika vapenslagen kompletterar varandra i strid, innebörden i signalraketernas olika färgkombinationer, eller hur kulspruteeld som slår in i en brädvägg låter. Och oändligt mycket annat liknande.

Det låter som två berättandeplan som inte borde fungera ihop, det personligt mänskliga och det sakligt tekniska, men Englund fixar det. Tillsammans blir de en allomfattande totalskildring av hur "kriget som skulle göra slut på alla krig" påverkade människor och samhälle.

Om man ska läsa en bok om första världskriget kan det mycket väl vara den här.

Inga kommentarer: