söndag 2 september 2007

Karl Gerhard gör film
Var och såg Äktenskapsleken på Cinemateket med sambon i fredags.

Den var t o m ännu bättre än jag minns den från TV. Med svenska 30-talsmått mätt är det en ganska queer film faktiskt. Det kanske får skrivas på Karl Gerhards konto. Vem vet, om han hade skrivit fler filmmanus kanske svensk 30-talsfilm varit lite bättre.

Dagen efter blev naturligtvis fylld av modärnistisk musik. Till att börja med skivan där Magnus Uggla sjunger Karl Gerhard-låtar, Ett bedårande barn av sin tid. Det är en fantastisk skiva; Magnus Ugglas gaaapiga sätt att sjunga är kongenialt med Karl Gerhards elaka texter.
Se här.

Sen, efter lite blandad Ernst Rolf, blev det The Temperance Seven, ett engelskt band som ansträngde sig för att låta som om det var senast 1929. Dom var väldigt engelska, och en del av en mycket liten modärnistisk subkultur som existerade i tre år eller nåt sånt i slutet på 60-talet.
Dom gjorde proto-videor också.

3 kommentarer:

Gustaf sa...

Tuff video! Den är lite så där skönt gjord med vänster hand, som de ofta gjorde på 60-talet och 70-talet. Attityden är äldre än punken, även om man lätt glömmer det.

Jag antar att du har koll på nutida modärnistiska band som Orkester Chesty Morgan eller Darya och Månskensorkestern. Robert Crumbs olika band är förstås sjyssta och nyligen fick jag tag på en skiva med amerikanska The Moonlighters "Live in Baden-Baden" som inte heller är så dum. Men konstigt nog verkar det väldigt svårt att återskapa trycket som finns i den bästa 20-30-talsmusiken. Det blir ofta lite för mjäkigt.

elin lantto sa...

Jo, jag har koll på en del såna band. Chesty Morgan är förstås mycket bra, liksom Månskensorkestern. Robert Crumb har jag hört med R.Crumb & The Cheap Suit Serenaders som lyckas åstadkomma just den där halvdana, lätt töntiga kvaliteten hos den här typen av musik som är så svår att fånga.
Moonlighters måste jag kolla upp.
Ett bra band i genren är ju Squirrel Nut Zippers, vars sångerska låter som bara 20-talssångerskor låter annars. Ett annat är Janet Klein & her Parlor Boys, som har en väldigt fin hemsida också.
Den fjolliga mjäkigheten hos engelska band som Temperance Seven eller The New Vaudeville Band tycker jag är dock är helt rätt.

Gustaf sa...

Hmm. Squirrel Nut Zippers och Janet Klein. Skall undersökas. Tack för tipsen.

Chesty Morgan spelade visst i Stockholm igår, såg jag. Trist nog är det sällan de tar sig till Västkusten.