måndag 9 november 2009

När kvinnor älskaIbland går man på bio och väntar sig ingenting särskilt men blir glatt överraskad. Händer oftast på Cinemateket.

I fredags var jag och såg Women in love från 1969 av knäppbollen Ken Russell. Hans filmer får man sällan chans att se, så man måste passa på.

Jag visste att den byggde på en roman med samma titel av D H Lawrence som jag inte har läst. Vad den handlade om visste jag i stort sett inte. Jag visste inte heller under vilken tid handlingen tilldrog sig.Och det var ju helt rätt tid. 20-talet förstås. Borde man kunnat fatta, det var väl då Lawrence romaner kom.

Den var bara lite bisarr. Det verkar som om Russells riktiga knäpp-period började först senare.Den handlar om två systrar och två manliga vänner som blir romantiskt involverade med varandra. Den ene mannen och den ena kvinnan är konventionella, medan de andra två vill leva fria liv, framför allt erotiskt förstås. Den icke-konventionelle mannen, som gärna förutom sin fru också vill älska sin bäste oförstående vän, har naturligtvis D H Lawrence-korrekt helskägg mitt i 20-talet.Man kan naturligtvis se när filmen är gjord, som vanligt, men det gör inget. Det vimlar av lantställen, picknickar, exotism, orientalism, pinsam modern dans och väldigt fina kläder. Därtill en vinterresa till alperna och ett lätt bisarrt fjällhotell, samt en med rätta omtalad nakenbrottning framför en eldstad som petar in lite mer eller mindre förtäckt homoerotisk spänning i filmen.Den går igen på onsdag kl 18:00. Tips.

2 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Jonas sa...

Hej Elin!

Din sida är verkligen läsvärd, jag gillar den väldigt mycket. Må väl!

hälsar Jonas