tisdag 10 juni 2008

Massor och massor med stumfilm!


I lördags kväll såg jag äntligen Clownen från 1926 med Gösta Ekman, som legat ett par månader och väntat på rätt tillfälle.

Vilken film! En sjutusan till melodram, vilket är helt okej i stumfilm, men sällan annars. Cirkus och clowner är inte heller min kopp te i vanliga fall, men allt blir behagligt i en stumfilm.
Särskilt om det är Gösta Ekman som är clownen. I början av filmen strålar han på ett sätt som stillbilder inte riktigt kan göra rättvisa, och är så barnsligt glad och snäll och lycklig (och vacker) att man blir rörd. I slutet av filmen, när skuggorna har fallit över hans rollfigur, är han plötsligt en annan person. Inte en spillra av sitt forna jag, som det brukar heta, utan dess motsats: ett dystert, bittert vrak, märkt av sorg och alkohol.
Det är strålande gjort.
Man kommer ju aldrig att få se Gösta Ekman på scenen, hans rätta element enligt alla samtida källor, så det är bra att det finns enstaka stumfilmer kvar som visar en nyans av hur det kanske kunde ha varit.

Det kommer mera.
Imorgon onsdag 11:e juni börjar stumfilmskonferensen Women and the Silent ScreenCinemateket i Stockholm. Den håller på onsdag-fredag. Varje dag körs ett block med en blandning av stumfilmsfragment och hela filmer som alla är mer eller mindre obskyra.
Imorgon börjar det med bl a en tysk film från 1916 med Asta Nielsen! Att få se Die Nielsen i sin glans dagar har jag länge längtat efter. Och på torsdag visas stumfilmatiseringen av Hjalmar Bergmans modärnistiska roman Flickan i frack från 1926! Jag har naturligtvis läst boken, och vågade inte tro att jag skulle få se filmen - kanske ännu en stor svensk transvestit-film.

Undrens tid är inte förbi i stumfilmens svartvita värld.

7 kommentarer:

Mattias B sa...

Har du sett att "Clownen" (av Palle Rosenkrantz) även finns utgiven i bokform? Med inklistrade foton från filmen. Finns i ett flertal upplagor från 20-talet och framåt.

elin lantto sa...

Intressant, Mattias!

Var finns den att få tag på?

Mattias B sa...

På Rönnells antikvariat kan man köpa en utgåva från 1941 för en hundring. Inklusive 14 planschblad.

elin lantto sa...

Tack för tipset!
Detta skulle vara intressant för Sällskapet att äga...

Mattias B sa...

Vet du förresten om det blir någon Ekmanpromenad på onsdag? Isåfall: var och när?

elin lantto sa...

Borde veta det förstås...
Men jag har inte hört nånting om detta.
Du skulle kunna kontakta Clara eller Sara - dom vet säkert bättre.
Måste bli bättre på såna här upplysningar i framtiden...

Mattias B sa...

Nu fick jag besked från Jennifer: det är kl 18 utanför Grand Hotel på onsdag. Filmstadens Kultur är arrangör.