tisdag 9 oktober 2007

Gangsterparodi på SR Minnen


Måste tipsa om en retro-serie som just börjat gå igen på radiokanalen SR Minnen.

Det är en flugig serie i hur många delar som helst om den fruktade Chicago-gangstern Dickie Dick Dickens, spelad med myndig röst av Martin Ljung. Man får även stifta bekantskap med balettflickan Effie Marconie (Lena Söderblom), gangsterbossen Jim Cooper (Beppe Wolgers), Mummie Tobo-Dutch (Sif Ruud) och andra hel- och halvfigurer ur Chicagos beryktade 20-tal.
Varje avsnitt börjar med en bit struttig jazz för att man ska komma i stämning. Handlingen är vindlande, hetsig, och något surrealistisk. Två berättare hjälper till att föra den framåt: Lasse O'Månsson och Leif "Smoke Rings" Anderson!

Serien sändes första gången 1966 och bygger på en liknande tysk serie.
Enda smolken i cocktailglaset är SR Minnens sändningstider: 10.00 på fredag morgon, 21.00 fredag kväll. Tyvärr kan programmen på kanalen inte höras på nätet i efterhand.

Men om ni är lediga 10.00 en fredag eller inte har nåt för er fredag kväll (fet chans) - slå er ner framför kristallmottagaren med en fulgrogg i en kaffekopp och bli ett med Chicagos undre värld.

2 kommentarer:

Mattias sa...

Åh, jag minns den där radioserien från när jag gick på mellanstadiet (typ), eventuellt var den någon sorts sommarlovsteater. Den var i alla fall vansinnigt roligt - tyckte jag åtminstone då. Och så fanns det en serie böcker om Dickie Dick Dickens, utgivna av B Wahlströms med gröna ryggar, har jag för mig. De var nog inte lika bra, säkert beroende på att de svenska rösterna i radion förvaltade materialet på ett så kul sätt.

Hälsningar,
Mattias B

elin lantto sa...

Jag tycker att serien borde ges ut i sin helhet på cd!
Jag skulle köpa den...