torsdag 17 maj 2012

King and Country

Ännu en dyster film om första världskriget. Dyster men bra. Hade aldrig hört talas om den när jag snubblade på den, trots att Joseph Losey regisserat den och Dirk Bogarde är med i den. En ung soldat har försökt desertera. Det är den officiella uppfattningen. Nu ska han ställas inför rätta för att se om detta stämmer så att han kan avrättas för fanflykt. Dirk Bogarde är den som ska fungera som hans försvarsadvokat och försöka övertyga juryn om att han inte medvetet försökte desertera utan drabbades av plötslig förvirring.
Tonen i filmen är så desillusionerad och svart. Bogardes officer vet innerst inne att alla som befinner sig i kriget och inte är dumma i huvudet helst av allt skulle desertera; man måste vara störd för att se någon som helst mening med vansinnet omkring sig. Samtidigt vet han också att hans enda chans att rädda den unge soldaten är att få juryn att tro på att han inte försökte göra det enda som är logiskt. Filmen är gjord 1964 och har en tidstypisk air av brittisk diskbänksrealism över sig. Klassamhället är intakt i skyttegravarna: de meniga soldaterna från arbetarklassen som dör i leran för ingenting och officerarna från medel- och överklassen som pöser i sina baracker och myndigt förmanar/ser ner på/skäller ut dem som gör det smutsiga jobbet när de inte beredvilligt offrar sina liv.
Slutet är hänsynslöst pessimistiskt. Den unge soldaten har inte en chans. Hans kamrater driver med den s k "rättvisan" han utsätts för genom att hålla skämträttegång mot en råtta de hittar i leran. Den sista nattvarden som ges honom slutar med att han kräks. En mer illusionslös bild av samhällets förtryckande institutioner, maskerade med förment värdighet, kan jag knappast tänka mig. Inte riktigt där uppe med Path of Glory av Kubrick, men definitivt en av de bättre filmer om första världskriget jag sett.

3 kommentarer:

Sulla sa...

Apropå första världskriget, har du sett den här? http://www.imdb.com/title/tt0120001/

Det är nog en av mina favoriter, men det kan ju ha att göra med att Wilfred Owen är med i den och att Siegfried Sassoon är en av huvudkaraktärerna. Hela finns upplagd på youtube, annars kan man nog få låna den.

elin lantto sa...

Ah, den har jag hört talas om men inte sett. Jag ser praktiskt taget allt om första världskriget så om du kan låna ut den gör jag gärna det!

Sulla sa...

Ska hitta den först och sen fixar vi det.