lördag 18 juni 2011

Erotisk besatthet i 20-talets JapanHar känt mig rätt lat och oengagerad gentemot bloggen den senaste tiden - därför har det inte blivit så många inlägg som det borde.
Men, medan jag funderar på dess vara eller inte vara kan jag i alla fall ge ett kortare boktips.

En bok som jag läste om i våras är Quicksand av Junichiro Tanizaki. Detta är dess titel på engelska; få av Tanizakis romaner finns översatta till svenska.

Tanizaki levde mellan 1886 och 1965 och blev känd för sina skildringar av familjelivets dynamik och det japanska samhällets förändringar med speciellt fokus på skruvad erotik och besatthet.

1928-1929 publicerades Quicksand som handlar om en ung gift kvinna som inleder ett kaotiskt förhållande med en annan kvinna hon träffat på sin konstkurs. Hon blir genom detta också indragen i denna kvinnas dysfunktionella familjeförhållanden, hennes man blir till slut varse deras relation till varandra, och ett märkligt ménage à trois uppstår med katastrofalt, jättejapanskt slut.

Utan att vara överdrivet modärn så är det en intressant roman om man vill få en bild av Japan så som det kunde vara i slutet på 20-talet - en brytningstid där som i resten av världen.

Historien filmades tydligen 1964 av Yasuzo Masumura; därifrån är bilden hämtad.

4 kommentarer:

Jacob sa...

Jag är en såndär otacksam läsare som aldrig visar min uppskattning genom att kommentera, men nu när du börjar grubbla på att lägga ner(?) så kryper jag fram från under min sten och utbrister: Detta är en av mina favoritbloggar! Jag har följt den i ett antal år, må den leva länge än!

Lev väl!
/J

elin lantto sa...

Tack för det, J!
Jag tänker inte ge upp än!

Jacob sa...

Det var skönt att höra!

Här är förresten jag i ett tidigare liv :-)
http://tinyurl.com/JacobFlyger

/J

elin lantto sa...

Finfin flygmaskin!