lördag 5 september 2009

Stumfilmshösten börjar på Cinemateket

Jajemen, det är dags igen!

Matti Bye, Cinematekets eminenta huspianist, har fått välja sina egna favvo-filmer.
På tisdag den 8:e börjas det med ett litet program kortfilmer. Två av dessa har jag sett förut: Entr'acte av René Clair och La coquille et le clergyman av Germaine Dulac.Entr'acte är en fin liten surrealistisk knasfilm gjord för att fungera som mellanakt till en av Svenska balettens föreställningar. Rolf de Maré, Svenska balettens konstnärliga ledare och finansiär, samt Jean Börlin, hans koreograf, premiärdansare och pojkvän, förekommer båda i "handlingen". Om jag inte minns fel kan man också få se Marcel Duchamp och Man Ray sitta och spela schack på ett hustak. Det är det minst konstiga som händer i filmen. Parisisk avantgarde-kultur med prima flugig 1924 års zeitgeist.

Dulac var den enda kvinnliga regissören i den verkligt nya vågen under det franska 20-talet - den s k impressionistiska filmrörelsen. Jag kommer inte ihåg mycket från filmen annat än en stor havsvåg och en katolsk präst i långsam, meditativ slow motion - vatten och slow motion var två inslag som ständigt återkom i impressionist-filmarnas alster.
Man får sällan tillfälle att se deras filmer, så det gäller att passa på. Dulac är den enda av dem jag sett flera filmer av. Man kan ju hoppas på en retrospektiv för t ex Marcel L'Herbier eller Jean Epstein vad det lider.

Inga kommentarer: