torsdag 15 mars 2007

Berlin Alexanderplatz på TV

Äntligen får man tillfälle att se Fassbinders legendariska TV-version av Döblins klassiska roman på svensk TV. Sistgången var väl typ 1981...
Har tyvärr inte läst boken vilket man borde göra. Nu kom TV-serien före. Tills vidare spelar jag in den med tanke på SVT:s fantasieggande sätt att visa den: 5 timmar varje lördagnatt. Enligt uppgift kommer den bäst till sin rätt i långfilmsformat så det är väl i sig inget att bråka om. Däremot är det elakt att visa den på ett sånt sätt att man i princip behöver long play-funktion på videon för att kunna spela in den - såvida man inte helt saknar socialt liv på lördagnätterna, och har för vana att vända på dygnet... ja,ja, jag är glad att få se den överhuvudtaget.

1 kommentar:

Martin K sa...

Jag har sett Berlin Alexanderplatz i ett svep vid två tillfällen, första gången på Göteborgs filmfestival 1992 och sedan i Stockholm något år senare. Tredje gången jag såg filmen var den uppdelad på två dagar. Det är väl så den är tänkt att visas; det långsamma tempot gör att den fungerar sämre som TV-serie. Problemet med maratonvisningarna är att det blir svårt att hänga med i den två timmar långa, surrealistiska drömsekvens som avslutar filmen. Trots medhavd whiskey-plunta var det omöjligt att inte nicka till då och då. Det gör kanske inte så mycket, eftersom jag nog tycker att slutet inte är så lyckat. De första fjorton timmarna är bäst!