måndag 27 april 2015

Princesse Mandane

Germaine Dulac 1928


Ännu en märklig film. Handlingen har vissa likheter med Aëlita, den ryska sf-filmen från 1924. Dvs en man drömmer om en resa till det kontruktivistiska Mars och om dess härskarinna .

Här är den unge mannen en elektroingenjör som skickas ut att dra kabel i ett (fiktivt) oländigt centralasiatiskt land. Väl där går han vilse, somnar i en lada, och drömmer en vild dröm om att han är Frankrikes ambassadör och räddar landets exotiska härskarinna, prinsessan Mandane, från sitt fängelse. Hon är nämligen bara landets marionettledare och sitter i husarrest, precis som Aëlita kontra regimen på Mars.



Dulac använder sig av en del annorlunda bildmässiga lösningar. I början får man se fabriken där ingenjören jobbar. Den annonseras med textskylten “Fabrik”. Sen kommer bilder på utlagda redskap, minutiöst putsade maskindelar och maskindetaljer som rör sig, allt dubbelexponerat så  att de olika motiven för en sekund bildar rörliga mönster. Då blir man påmind om Dulacs plats i den franska avantgarde-filmen. Just den lilla sekvensen kunde vara ett konstnärligt experiment.

Andra exempel är dom sedvanliga inslagen av slow-motion samt ca två tillfällen när kameran avbildar rummet och människorna i det rakt uppifrån. En kameravinkel man sällan ser, framför allt inte i stumfilmer.

Annat man kan imponeras av är prinsessans helt bananas kläder och huvudbonader, samt ett rum i hennes palats med ett akvarium i taket.

Inga kommentarer: