söndag 12 april 2015

La cigarette

Germaine Dulac 1919


Det här är en lätt knasig film, med ganska väl tilltagna textskyltar. Dulac har inte ännu utvecklat dom typiska stildragen för impressionistisk film, det är rätt middle of the road bildmässigt.

Inledningsvis fick jag vissa associationer till Erotikon av Mauritz Stiller. En äldre man, expert på orientalisk konst, har gift sig med en mycket yngre kvinna och har, så att säga, bättre koll på de gamla egyptiernas sexliv än sin frus. Tror han. Han är träig och förläst och hon går ut och roar sig, bl a med en ung stilig man som är expert på tango och golf och som kammar sig med kniv.


Mannen får felaktigt för sig att hustrun och den unge mannen är mer än vänner och det är nu det blir konstigt. Inspirerad av orientaliska seder från förr bestämmer han att han ska röka ihjäl sig långsamt medelst förgiftade cigaretter! Han meckar därför ett stort antal cigg och skriver ett avskedsbrev, för frun att läsa efter fullbordat faktum. Hon råkar dock läsa brevet i förväg och beslutar sig för att hindra honom utan att berätta det för honom.

Förutom den knasiga intrigen är behållningen med filmen i rätt hög grad fruns och hennes väninnors kläder, ett praktexempel på sent 10-talsmode.
Filmen avslutas med var sin hälsosam icke-förgiftad cigarett.

Inga kommentarer: