söndag 18 september 2011

Dom upphottade amerikanska suffragetterna



Om man är intresserad av den amerikanska kampen för kvinnlig rösträtt under första världskriget kan man möjligen se Iron Jawed Angels, en tv-film från 2004.

Jag visste inte så mycket om den så av den anledningen var det intressant att se, men det var en ganska misslyckad film annars.

Det är en sån där film där man försökt fixa nåt slags connection till samtiden genom att lägga anakronistisk popmusik på soundtracket istället för dåtida musik. Sånt funkar utmärkt ibland; Sofia Coppola gjorde det ju briljant i Marie Antoinette där det blev just en koppling till nutidens likheter med jetset-liv på 1700-talet.
Här däremot känns det bara skitnödigt.

Filmen påminner lite om senare tv-serier, som den om de engelska prerafaeliterna som visades på svensk tv i julas, Desperate Romantics, där man försökt föra den förflutna tiden närmare nutiden genom bl a modernare musik och en frank skildring av t ex sex. Det är, helt ärligt, en bra idé men samtidigt svårt att göra så att det fungerar, och här fungerar det som sagt dåligt.

Med det sagt så får man i alla fall veta en hel del om den amerikanska suffragettrörelsen som åtminstone jag inte visste.

Inga kommentarer: