onsdag 4 augusti 2010

Mera MaughamHej igen.

I juni läste jag ju Maugham. Och nu har jag precis sett den där filmen som jag skrev om för jättelänge sen, The Painted Veil baserad på en Maugham-roman med samma namn.

Jag var nyfiken på hur Edward Norton skulle klara accenten (engelsk). OK med mina öron som inte är engelskspråkiga.Man känner igen vissa teman från The Razor's Edge faktiskt. Maugham reste förmodligen rätt mycket eftersom hans karaktärer verkar göra det med självklarhet. Nyckfulla beslut som ändrar hela ens liv, och omvärderingar av människor runt omkring.Här är det en småtråkig brittisk forskare som gifter sig med en average brittisk societetsflicka, som gifter sig med honom enbart för att inte hamna på glasberget - inte p g a några varmare känslor.De ger sig genast iväg till Kina där forskaren ska studera bakterier och sånt. Hans fru vantrivs och vänsterprasslar lite håglöst med en bekant till sin man. Mannen har dock hållit koll på hustruns comings and goings och hotar med skilsmässa. Alternativet till en social skandal är att hen följer med honom till ett ruttet hål i obygden där kolera utbrutit, vilken hen vill studera. Hen går med på det i brist på bättre.

I obygden och umbärandena börjar de se nya sidor hos varandra.Det glamorösa livet är som synes nedstruket till ett minimum: huvudsakligen lite uttråkat festande på något av britternas vattenhål i Shanghai. Den modärnistiska biten av Shanghais historia finns det filmer som skildrar mer utförligt.

Garbo spelade hustrurollen i en filmversion 1934. Den skulle man ju vilja se.

2 kommentarer:

Anneli sa...

Fin film. Gillade personporträtten, och jag återfick faktiskt hoppet om herr Norton här. Och tack för vackert bildmaterial!

elin lantto sa...

Varsers.