måndag 31 december 2007

Gott nytt år!


Jodå, det blev en utflykt till Graven på Menlösa barns dag med delar av Ekman-sällskapet. Vi satte ut gravljus och en bukett från Sällskapet.
När vi ändå var i krokarna passade vi på att besöka Mauritz Stillers grav på den judiska sektionen. Där har jag aldrig varit förut.
Ännu en modärnistisk legendar.
Sedan fikade vi på City-konditoriet, eller Fenix-palatset som jag föredrar att kalla det.

Dagen före nyårsafton blev också en högkulturell dag.
Först besökte jag äntligen Otto G Carlsund-utställningen på Liljevalchs.
Den blå Bugattin var blank och skinande som en spegel. Den gigantiska väggmålningen "Rapid" som varit tänkt för Stockholmsutställningen 1930 men inte blivit av prydde nu väggarna i den första salen. Den var fantastisk. En del abstrakta målningar kommer nog bättre till sin rätt i monumental-format på väggar i stället för inom glas och ram. En del av dom vanliga målningarna var vackra och roliga. Andra var tråkigare. Abstrakt konst blir fortare enformig i stora mängder. Det var dock intressant att se hur kraftiga intryck han faktiskt hade tagit av målare som Piet Mondrian, och av Fernand Léger, som var hans lärare.

Efter detta gick jag direkt till Folkoperan för att se operan om Zarah Leander.
Jag är inte van att gå på opera, men musiken beskrevs i en radio-recension som "en expressionistisk spark i solar plexus" och eftersom jag välkomnar sådana så måste jag gå. Dessutom var den ju om Zarah.
Den var bra. Ganska många av sångarna artikulerade så pass tydligt att man faktiskt kunde höra vad dom sjöng, vilket underlättade, och musiken var fin. Den där sparken kanske var att ta i, dock. En plus för programbladet som utformats för att så mycket som möjligt likna en gammal Veckojournalen från mitten av 30-talet, med bibehållet typsnitt i loggan samt formuleringar som "å sidan 4...". Mer sånt.

Och nu är det snart dags att fylla champagne-skålarna (det modärnistiska glas-valet) och skåla för att även 2008 må bli modärnt och trivsamt.

Gott Nytt År!

3 kommentarer:

Gustaf sa...

Jag hoppas champagnen öppnades som sig bör - med sabel. Det gjorde den när stora delar av Kapten Stofil-redaktionen partajade hemma hos Kaptenen och Lädernuckan. Vi dansade även kosackdans till Thore Skogman, sköt revolver från balkongen och var nära att bränna ner huset med en förlupen UFO-ballong. Elden på balkongen under fick släckas med vattenfyllda grytor från köket.

Ett gott nytt år 2008 tillönskas från Göteborg. Låt oss hoppas att det blir minst lika bra som 1927!

elin lantto sa...

Ja, Gustaf, jag må säga att din/er nyår vida översteg min/vår i överdåd. Champagnen öppnades tyvärr inte med sabel - det kräver nämligen avsevärd träning på några lådor billig sekt först.
Fint att höra att Kapten Stofil-redaktionen var med på ett hörn.

Stort tack för nyårs-hälsningen!
Vi höres.

Gustaf sa...

I ärlighetens namn var det en flaska Cava för 69 kronor som sabrerades. Jag gjorde i o f s ett försök på Lädernuckans Moët & Chandon också, men när den var motsträvig valde vi att öppna den på konventionellt sätt istället. Det är ju lite tråkigt om flaskan går kaputt och den dyra läsken rinner bort...