torsdag 24 januari 2013

Dessa fantastiska män i sina flygande maskiner?


Hej igen. Efter ett långt uppehåll.


Nu är ju januari förstås snart slut men jag måste ändå tipsa om årets stumfilmskalender med dess tema: flygplan.

Och därefter om en film jag såg i, eh, november: The Great Waldo Pepper från 1975. Hade aldrig hört talas om den.

Trailern gav uppfattningen att det rörde sig om en skojig buskis-komedi typ Those Magnificent Men In Their Flying Machines. Tvärtom.

I själva verket var det en bitterljuv, melankolisk film om det där skiftet i tiden - det mellan flygning som våghalsig (no rules) äventyrssport och flygning som vardagstransport, någonstans i övergången 20-30-tal.


De första flygarna var uppfinnare och upptäckare, sen blev de dödsföraktande hjältar under det första världskriget, och sedan...tja, sedan började man inse att flygningen hade potential att faktiskt bli något fullt normalt och vardagligt.

Detta kan vara svårt att vänja sig vid när det första och andra skedet varit ens hela liv.
Robert Redford är Waldo Pepper, en idealistisk (halv)mytoman som kanske har utfört fantastiska bragder i kriget, och som nu hankar sig fram som uppvisningflygare på en krympande marknad. Han har en svensk sidekick som också är i flygcirkus- branschen. Tills det inte går längre.
Plötsligt dyker den där mytiske tyske flygaren upp som Waldo berättat vilda historier om, och som visar sig vara i samma belägenhet som sin gamle fiende.


För samtliga visar sig Hollywoods stunt-business vara sista chansen. Annars väntar tråkliv med minnen från fornstora dar, eller helt enkelt att flyga ihjäl sig.

Två (!) svenska flygare medverkade i filmen, som sidekicken förstås, samt det tyska flygarässet.  

Inga kommentarer: