onsdag 5 mars 2008

Till månen med Fritz LangI januari knorrade jag över att Cinematekets Fritz Lang-retrospektiv inte innehöll sf-klassikern Månraketen, Die Frau im Mond, från 1929, Langs sista stumfilm.
Nu på fredag den 7:e mars kl 18 körs den ändå, något sent i kronologin!

Det är en förtjusande sf-film. Rymdfararna skuttar omkring på månytan i 1929 års sportkläder. Jag kan nästan svära på att Hergé, Tintins skapare, måste ha gått på bio hemma i Bryssel nån gång ca 1930 och fått en undermedveten idé som han utvecklade till seriealbumet Månen tur och retur ungefär 25 år senare. Det finns alltför många likheter i intrig mellan Langs film och serieboken för att man inte ska börja undra.

Vilka dom är säger jag inte. Gå och titta själva. Jag kanske kommer dit också.

5 kommentarer:

Jonas Nordin sa...

Underbar film! Synd att jag inte kan gå. Jag får hålla tillgodo med DVD'n. Likheterna med Tintinäventyret hade jag inte tänkt på, men du har givetvis rätt!

elin lantto sa...

Jag ska också skaffa filmen på dvd.

När jag nu såg den kom jag på ett misstag jag gjorde i en kommentar till dig gällande Lang-filmerna i januari. Jag skrev att det var Gustav Frölich som var proto-James Bond i Spionen. Med det var ju Willy Fitsch, samme skådespelare som i Månraketen. Det var alltså honom jag egentligen syftade på i kommentaren i januari...

Jonas Nordin sa...

Tänkte väl det. Men det är ofint att anmärka på detaljer ;).
Väldigt coola filmer är det i vilket fall och Gerda Maurus är ju galet fin i både Spione och Frau Im Mond.
Jag har för mig att DVD utgåvan av Frau Im Mond faktiskt är betydligt längre än den kopia Cinemateket brukar visa.
Den kopia jag såg på 80-talet var i alla fall betydligt kortare än min DVD som är 169 minuter.

Anonym sa...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Impressora e Multifuncional, I hope you enjoy. The address is http://impressora-multifuncional.blogspot.com. A hug.

Anonym sa...

Tak for de interessante oplysninger