lördag 19 januari 2008

Fritz Lang på Cinemateket igen
Jag glömde ju att påminna om att Cinemateket kör en Fritz Lang-retrospektiv igen. Det var nästan exakt 10 år sen sist. Det var då jag såg de flesta av filmerna.

Eftersom Cinemateket haft den tvivelaktiga smaken att flytta kvällsvisningarna en timme bakåt kommer jag inte att ha möjlighet att se om särskilt mycket. Stumfilmerna, som förut alltid visades kl 19, visas nu kl 18. Det innebär att jag på vardagarna blir mer eller mindre tvungen att ta en timme ledigt från jobbet för att hinna till dem. Det eller gå upp kl halv 6 på morgonen. Och jag har sen barnsben varit en extrem kvällsmänniska. Så det ska vara för speciellt akuta fall, tyvärr inte för filmer jag redan sett. There it is.

Men, för alla som har möjlighet finns det en massa omistliga modärnistiska filmer att se i januari och februari.
Jag vill särskilt rekommendera:

25 & 27 januari
Dr Mabuse - spelaren
Mastodontfilm uppdelad på två jättelånga visningar. Dr Mabuse, superskurk av James Bond-kaliber styr Berlins undre värld med mästerlig järnhand. Fina, stiliserade interiörer i budoarer, spelhålor och diverse andra skumma ställen i inflationens nerdekade storstad.

20 februari
Metropolis
'Nuff said. Stilbildande science-fiction med Babel-skyskrapor och porr-robot som löper amok.

22 februari
Spionen
James Bond före James Bond. En superskurk med high tech-gadgets och ett brottssyndikat som ska ta över världen! En vacker kvinna som först är med skurken men sen byter sida! En stilig hemlig agent i smoking med ett tre-siffrigt nummer!

23 & 26 februari
M
Änglalik barnamördare (ahh, Peter!) jagas genom staden av polisen och hela undre världen.

26 & 27 februari
Dr Mabuses testamente
Dr Mabuse kommer tillbaka. And this time - he's angry.


Mycket nöje.

2 kommentarer:

Jonas Nordin sa...

Tack och lov finns alla Langs undersköna stumfilmer på DVD. I snygga utgåvor dessutom. Synd att Cinemateket inte visar alla. Gerda Maurus i Spione är sannolikt det vackraste man kan se på bio i Stockholm i vinter.

elin lantto sa...

Ja, hon är vacker. Både hon och Brigitte Helm som spelar roboten i Metropolis. Eventuellt hade Lang en fäbless för bleka blonda kvinnor precis som Hitchcock.
Å andra sidan är ju Gustav Fröhlich (proto-James Bond i Spione) också ganska behaglig att titta på...

Det är synd att inte alla visas. Förra gången visade dom också Die Frau im Mond (även den med Gerda Maurus) som tyvärr inte finns med den här gången. Rymdfararna skuttar omkring på månytan i 1929 års sportkläder. Fantastiskt.